Czarno na białym

działanie

Zrobieni w jajo

scenariusz warsztatów

Celem warsztatu jest poznanie zagadnienia projektowania jedzenia i dla jedzenia, a także kariery jajka w dizajnie.

Uczestnicy
dzieci od 6-go roku życia, grupa szkolna
Czas trwania
2 godziny
Materiały
  • nożyczki
  • klej
  • kilkanaście ugotowanych i surowych jajek
  • czarne markery
  • kartki papieru A3
  • arkusz żółtego papieru samoprzylepnego
  • 4 arkusze szarego papieru lub folia malarska

Przebieg

  1. Warsztat składa się z różnorodnych elementów – nie prowadzi do jednego efektu finalnego, jest raczej serią działań wokół tematu jajka. Rozpoczynamy go od prezentacji, w której pokazujemy i omawiamy wspólnie z dziećmi różne projekty inspirowane kształtem jajka i tworzone z myślą o różnych sposobach serwowania jajka.
  2. Następnie zapraszamy dzieci do eksperymentowania z jajkami korzystając z ugotowanych i surowych jajek. Najlepiej wyjść z działaniem na zewnątrz, na ziemi rozłożyć folię malarską lub szary papier (co ułatwi sprzątanie). Zachęcamy uczestników do delikatnego toczenia, stukania jajkami, sprawdzania czy są ugotowane czy surowe, rzucania nimi tworząc abstrakcyjną kompozycję na papierze lub folii. Zwracamy uwagę uczestników na różne powiedzenia i związki frazeologiczne, w których pojawia się jajko, jak np. jajko Kolumba (przy okazji sprawdzając jak ustawić jajko w pionie), obchodzić się z kimś jak z jajkiem, zrobić kogoś w jajo.
  3. Kolejne działanie polega na projektowaniu „z jajka”. Każdy uczestnik otrzymuje kształt jajka wycięty z białego papieru, który ma być punktem wyjścia do tworzenia różnych obiektów – to może być łóżko, samochód, zabawka, element zastawy stołowej. Zachęcamy uczestników do stworzenia własnego projektu inspirowanego kształtem jajka – wycinając bądź dodając do przygotowanego wcześniej kształtu dane elementy.
  4. Ostatnie zadanie jest związane z projektowaniem „dla jajka”. Każdy z uczestników losuje jedno zdjęcie potrawy wykonanej z jajka np. omlet, kogel-mogel, jajecznica, jajko po wiedeńsku, sałatka jajeczna. Dla wylosowanej przez siebie formy serwowania jajka przygotowuje projekt fantazyjnego naczynia na nie – korzystając z kartki i markera.

* Działanie odbyło się w kontekście wystawy "Ziemia i woda" prezentowanej w galerii Dizajn BWA Wrocław w 2015 roku.

jajo3

jajo1

Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 3.0 Polska