Przepis na mały dizajn

działanie

Nie-jedzenie

scenariusz warsztatów

Celem działania jest poznanie dość nietypowej dziedziny projektowania, jaką jest food design. Jest to też doskonała okazja do rozmowy o tym, jak istotnym elementem naszej codzienności jest jedzenie – zarówno jeśli chodzi o wartości odżywcze, funkcjonalność i różnorodność zastawy stołowej, jak i estetykę posiłków i zwyczaje z nimi związane.

Uczestnicy
wariant 1: dzieci od 6-go roku życia, praca samodzielna lub wariant 2: grupy szkolne czy zespoły rodzinne
Czas trwania
1,5 godziny
Materiały
  • karton o wymiarach: 50x35cm (dla jednej osoby / wariant 1) lub 100x70cm (w przypadku grupy 4-5 osobowej / wariant 2)
  • nożyczki
  • papiery kolorowe (np. samoprzylepne ścinki z poligrafii)
  • taśmy klejące jedno- i dwustronne, kolorowe taśmy izolacyjne
  • kolorowa bibuła
  • sznurki, wstążki, nitki itd.
  • folie: bąbelkowa, aluminiowa, śniadaniowa
  • materiały śmieciowe: rolki po papierze toaletowym, kubeczki po jogurtach, pudełka po herbacie, plastikowe butelki, grubszy karton, opakowania po jajkach itd.
  1. Działanie rozpoczynamy od rozmowy na temat tego, co związanego z jedzeniem się projektuje. Dyskusji może towarzyszyć prezentacja lub książki czy magazyny dotyczące gotowania. Zwracamy uwagę na wszystko, co buduje nasze doświadczenie wokół stołu – jedzenie, naczynia, sztućce, meble, dodatki. Jakie znamy sposoby serwowania jedzenia? Co jeśli zaczęlibyśmy zmieniać nasze przyzwyczajenia? I czy samo jedzenie też się projektuje? Czy „zwykły obiad” może stać się wyjątkowy?
  2. Po części wprowadzającej do tematu przechodzimy do działania. W zależności od wariantu – dzieci pracują indywidualnie korzystając z mniejszego kartonu (wariant 1) lub w grupach czy zespołach rodzinnych (wariant 2) korzystając z kartonu jako bazy do dalszej pracy. Karton jest jak blat stołu lub jego fragment, na którym będą powstawać kolejne elementy zastawy i niejadalne potrawy.
  3. Zachęcamy do tworzenia fantazyjnych kompozycji na stole pamiętając o różnorodnych elementach zastawy stołowej, dodatkach takich jak kwiaty w wazonie, obrus czy serwetki, a także samych daniach. Proponujemy nietypowe rozwiązania, poszukiwania własnych sposobów prezentacji dań czy przygotowania niejadalnych potraw.
  4. Na koniec oglądamy wszystkie realizacje, wspólnie omawiamy i komentujemy, odkrywamy zaskakujące elementy, a także to, co łączy wszystkie „stoły”.
  5. Po skończonej pracy wszyscy wspólnie sprzątają przestrzeń. Zachęcamy też do zrobienia dokumentacji fotograficznej.

4

*Działanie zostało zrealizowane w kilku wariantach i miejscach, m.in. w galerii Dizajn BWA Wrocław czy Galerii Sztuki Współczesnej w Opolu (zdjęcia dzięki uprzejmości GSW).

Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 3.0 Polska